Photo : Michel Binstok
> Nord-Ouest / Noordwest > Zinnode « Fanfarrah »
 
Fanfarrahrara !
Interview van Luk Mishalle  (Al Fanfarrah &
Artistieke leider van de noordwestelijke pool)
 
  Wie er vorig jaar bij was, herinnert zich ongetwijfeld het mobiele orkest met zelfgemaakte blaasinstrumenten en percussie van Fanfarrah. Luk Mishalle is de artistieke leider van de noordwestelijke pool van de Zinneke Parade en heeft intussen niet stilgezeten met de groep. Wat is er sinds de Zinneke Parade 2000 met Fanfarrah gebeurd ?

- Na de parade werd Fanfarrah gereduceerd tot een 12-tal spelers die regelmatig blijven repeteren en zelfs al een aantal concerten achter de rug hebben. Bedoeling is dat ze de beste street band of Belgium worden, zeggen sommigen. Het is in elk geval zo dat het niveau van de groep zeer degelijk is. De kinderen die aan de parade deelnamen blijven intussen ook verder werken. Ook zij hebben reeds een aantal optredens gedaan en bouwen nu rustig verder aan een kwaliteitsvol repertorium.

Staan er al nieuwe projecten op stapel voor de Zinneke Parade van volgend jaar ?

Absoluut. Met de kern van Fanfarrah en een nieuwe groep jongeren gaan we binnenkort beginnen werken aan een repertorium van hiphopbeats die we akoestisch zullen brengen met originele megafonen. De Mobiele Fanfarrappers, hebben we ze gedoopt. Voorts willen we een Toeterkaravaan maken waarin twee toeterkarren met bazuinen en percussie-instrumenten gerealiseerd zouden worden. We werken hier voort op de idee van een toeterkar die door Koen Tinel werd ontworpen in opdracht van het Festival van Vlaanderen. Voor elk van de karren gaan we een muziekensemble creëren met amateurmuzikanten uit de buurt van Molenbeek en moeten er een paar nummers gecomponeerd worden. Een derde project is dat van Fanfarrah aka dakaa. In dit project willen we samenwerken met musici uit traditionele dakaa- en gnaoua-groepen die regelmatig op Marokkaanse huwelijks- of andere feesten spelen. In Molenbeek en omstreken zijn er zo een aantal die een verborgen bestaan leiden, want buiten de besloten gemeenschap treden zij nooit publiek op. Toch zijn er zowel qua bezetting en ritmiek heel veel overeenkomsten met Fanfarrah. Bovendien zijn het echt heel goede muzikanten. We zouden dan ook graag een vertrouwensrelatie met hen willen opbouwen en samen een programma uitwerken dat voor het eerst naar buiten komt tijdens de volgende Zinneke Parade.

Jullie blijven op zoek gaan naar nieuwe artistieke kruisbestuiving ?

- Zinneke is een initiatief dat zo’n kruisbestuivingen toelaat en stimuleert. Voor ons is de parade zelf immers geen eindpunt. Belangrijk is dat je netwerken kan opbouwen. Alles wat mensen verder laat kijken dan wat ze doorgaans vanuit hun raam zien, is een overwinning. Elke kleine stap maakt dat je na een tijdje wel degelijk een grote stap verder staat. We blijven op zoek gaan naar nieuwe elementen om te leren die we daarna kunnen doorgeven in andere initiatieven die we nemen. Kijk, het huidige muziekonderwijs is een waarachtig anachronisme, het is helemaal niet aangepast aan de aspiraties van jongeren. Er bestaat wel een alternatief circuit, maar daar overheerst dan weer een te enge benadering die enkel datgene brengt wat de jongeren kennen. We moeten zoeken naar herkenning, maar toch alle horizonten blijven opentrekken. Door een saxofoon toe te voegen aan de percussiesectie van Al-Harmonia, bijvoorbeeld, merk je al snel dat er een positieve interesse ontstaat voor dit instrument, daar waar er aanvankelijk terughoudend naar gekeken werd. Het creëren van linken willen we trouwens in de parade zelf ook nog beter bespelen door niet langer met grote groepen te werken, maar met kleine units die zowel apart als samen kunnen spelen, een beetje volgens een accordeonprincipe.

Heeft de Zinneke Parade dan een bijzondere rol te vervullen in dit soort uitwisseling ?

Zinneke moet de creatieve energie stimuleren. Er zal trouwens op termijn moeten nagegaan worden hoe vermeden kan worden dat initiatieven stilvallen na de parade. Er moet gezocht worden naar een manier om een continuïteit te garanderen in de artistieke dynamieken die ontstaan of versterkt worden. In dat opzicht mag niet enkel het proces op zich centraal staan in dergelijke sociaal-artistieke projecten, lijkt mij. Zinneke heeft hier een rol te spelen, want het zijn de enigen die er tot op heden in geslaagd zijn om organisaties en mensen op deze manier samen te brengen.


 
 
Fanfarrahrara !

Luk Mishalle - Al Fanfarrah &
Artistieke leider van de noordwestelijke pool

En bref : 
. Souvenez-vous de l'orchestre mobile de trompettes et percussions
. Devenir le meilleur street band de Belgique
. Les Beats Hiphop acoustiques avec mégaphones originaux, c'est les Fanfarrappers
. Créer un nouvel ensemble avec les Toeterkarren, des chariots à trompettes
. Métisser avec des groupes dakaa et gnaoua marocains traditionnels inconnus du public
. La Parade n'est pas le point final, mais stimule le métissage, la rencontre qui créent l'hybride
. S'ouvrir à l'inconnu et apprendre
. Zinneke doit stimuler l'énergie créative
. Garantir une continuité dans les dynamiques artistiques  
 
 
> retour